Stațiunea Băile Turda este situată în partea de nord – est a municipiului Turda, în aria de dezvoltare a unor zăcăminte masive de sare. Masivele de sare de la Turda sunt plasate în punctul cel mai vestic al Depresiuni Transilvaniei, în zona imediat vecină a contactului blocului muntos al Munților Apuseni cu sedimentarul bazinului.

Geologie. Structura geologică a subasmentului a influențat în mod direct aspectul geomorfologic, climatic și al vegetației din zona.
Cercetări de dată recentă argumentează idea conform căreia, în intervalul de timp 13,6 – 13,4 Ma, izolarea Bazinului Transilvaniei de Bazinul Pannonic produsă pe fondul ultimei scăderi a nivelului oceanului planetar din timpul Badenianului, într-un climat de tip temperat – mediteranean, a fost principala cauză în precipitarea sării.

Formațiunile evaporitice din perimetrul Stațiunii Băile Turda sunt formate în majoritate covârşitoare din zăcămintele de sare. Izolat, în sud-vestul zonei de apariție a masivelor de sare, au fost identificate iviri de gipsuri.
Masivele de sare ocupă două areale situate la aproximativ 1 km distanță, iar zăcămintele au preluat denumirea acestor zone după cum urmează:
– zăcământul Turda – Băile Sărate;
– zăcământul Turda – Valea Sărată.

Zăcământul de sare Turda – Băile Sărate se suprapune extremității de NE a anticlinalului Ocna Mureş – Turda, fiind localizat geografic peste aria microdepresiunii Băile Sărate Turda situată la 2 km NE de centrul municipiului.
Extinderea masivului de sare de la Băile Turda este clar oglindită de conturul dolinei de dizolvare, cu formă ovală, alungită NV-SE. Suprafața masivului, în cadrul acestei delimitări, ar fi egală cu suprafața dolinei şi anume circa 94.000 m2,iar grosimea masivului de sare depășește 1000 m.
Zăcământul de sare Turda – Valea Sărată este localizat la aproximativ 1,2 km NV de zăcământul Turda Băi, în partea de nord a municipiului Turda, relativ aproape de perimetrul construit al oraşului, fiind suprapus ariei ocupată de Valea Sărată.

Din punct de vedere al extinderii, zăcământul are o formă alungită de circa 4 km, iar lățimea variază în limitele 200 – 700 m. Grosimea masivului de sare variază în limitele 750 – 1100 m în zona de ax a diapirului.

Rezultatele analizelor chimice demonstrează că zăcămintele de sare de la Turda sunt zăcăminte monominerale, fiind formate din halit (peste 98%) la care se asociază subordonat gips, argile şi marne sub formă de incluziuni.

Geomorfologie. Complexul microdepresionar de la Băile Sărate este localizat la contactul dintre culmea interfluvială a Dealului Turda Nord şi terasa Viişoara (75-80 m). Microdepresiunea are un aspect aproximativ circular care se suprapune configurației masivului de sare, pe care s-a format.
Microdepresiunea Băile Sărate a fost sculptată prin acțiunea de eroziune a Arieşului, într-o primă etapă de evoluție şi de procesele de disoluție realizate prin acțiunea apelor de infiltrație, într-o fază ulterioară. Procesele de tasare, prăbuşire şi denudare în suprafață a terenului, au determinat definitivarea formării microdepresiunii şi atingerea aspectului morfologic actual.

Valea Sărată a ajuns la aspectul geomorfologic actual prin mecanisme similare celor care au determinat formarea microdepresiunii de la Băile Sărate.
Clima. Aşezarea geografică a Stațiunii Băile Turda, în vestul Depresiunii Transilvaniei, la poalele estice a Munților Apuseni şi altitudinea redusă (335 m), determină un climat continental moderat, cu caracter stepic, de coline, destul de adăpostit.
Temperatura medie anuală este de 8,4 ÷ 9C. Valorile minime se înregistrează în luna ianuarie, temperatura medie fiind de -4,4 ÷ -4C. Această temperatură este determinată de inversiunile termice, în condițiile unui relief depresionar. În luna cea mai caldă (iulie) media lunară ajunge la 19,3 ÷ 20C. În lunile aprilie şi octombrie media lunară este în jur de 9C.

Amplitudinea anuală a temperaturi de 23,7C, evidențiază un climat continental, cu ierni destul de reci şi veri călduroase.
Umiditatea relativă medie anuală este de 70-75 %, cu un maxim de peste 85 %, în decembrie şi ianuarie şi un minim de 66-65 % la sfârșitul primăverii. Primăvara vânturile bat din direcția Munților Apuseni şi produc uşoare efecte de fohn.

Ca urmare a existenței vânturilor descendente, cu caracter de fohn, precipitațiile anuale, în zonă, sunt mai reduse decât în celelalte regiuni din Transilvania. Valorile medii anuale se situează în intervalul 550 – 600 mm.